Update 1: 115 gedupeerden, contact met advocaten en vervolgstappen

Dit is de eerste update sinds mensen zich hebben aangemeld voor deze collectieve actie. Ik heb dit ook als nieuwsbrief naar alle gedupeerden gestuurd. Vragen? Neem contact op.

Ik heb de redactie van BOOS twee weken geleden gevraagd dit initiatief onder de aandacht te brengen bij gedupeerden die toen ook in hun uitzending zijn geweest. Sinds vorige week hebben ze dat gedaan en de respons is inmiddels overweldigend! Even wat cijfers:

 • Aanmeldingen
  Er zijn inmiddels 98 aanmeldingen binnengekomen. Sommige daarvan zijn van stellen en groepen studenten die samen mee willen doen. Als je die meeneemt zijn er op dit moment al 115 gedupeerden die zich hebben aangesloten. Veel meer dan ik had gedacht! Andere ‘leuke’ cijfers: de helft van jullie heeft aangegeven hoeveel geld ze hebben betaald, bij de meeste ging het om € 302,50. Dat betekent dat Wessel IJssebaert in ieder geval meer dan € 17.319,69 aan onterechte bemiddelingskosten heeft geïncasseerd. Als de overige aanmelders ook €302,50 hebben betaald gaat het om € 32.142,19.
 • Advocaten
  Naast aanmeldingen heb ik inmiddels ook al contact met wat interessante partijen. Twee gedupeerden waren zelf al bezig met een juridische procedure. Een van die advocaten heb ik zelf benaderd, met de andere ben ik al in contact gekomen. Ik spreek die komende week over de details. Daarnaast ben ik gewezen op een collectieve rechtszaak tegen een ander bemiddelingskostenbureau (Stuworld) en heeft iemand zich gemeld die een juridische opleiding heeft gedaan en mogelijk kan helpen.
 • Deurwaarders en incassobureaus
  Ik ben via een paar gedupeerden in contact gekomen met tussenbureaus die bekend zijn met De Huissleutel. Ook heb ik gehoord van incassobureaus en deurwaarders die zaken tegen De Huissleutel hebben lopen. Daar wil ik komende tijd contact mee zoeken.
 • Geslaagde rechtszaken
  Een iemand heeft me een gerechtelijke uitspraak gestuurd waarin hij een zaak tegen De Huissleutel heeft gewonnen (én het geld terug heeft gekregen!). Dat was wel in 2014, maar dat is alsnog erg nuttige informatie om te gebruiken.

Vervolgstappen

In de komende week ga ik (verder) contact opnemen met de verschillende partijen van wie ik heb gehoord:

– Advocaten van andere gedupeerden die al met deze zaak bezig zijn
– Deurwaarders en incassobureaus
– Het advocatenkantoor dat iets deed met de zaak tegen Stuworld

Ik ga kijken wat zij zeggen en stuur daarna weer een update. Ik hoop dat ik die binnen twee weken kan sturen.

Ik ga pas daarna nieuwe advocaten benaderen, als dat nodig is. Ik heb ook besloten De Huissleutel voor nu nog niet van deze actie op de hoogte te stellen. Ik wil eerst wat juridische informatie inwinnen voor ik dat doe. Daarna wil ik ook naar het Brabants Dagblad stappen.

Wat kun je nu zelf doen?

Zoek zoveel mogelijk documenten op over je bemiddelingskosten. Denk aan bankafschriften, e-mailwisselingen voor en na het tekenen, contracten of brieven. Sla die op – ik hoef ze niet te hebben, maar het is goed zoveel mogelijk achter de hand te hebben.

Als je je hebt aangemeld, laat me dan weten wanneer je de bemiddelingskosten hebt betaald. Als je dat nog niet gedaan hebt, reageer dan even op deze nieuwsbrief – je kunt gewoon reply’en.

Tot slot

Het aantal aanmeldingen en jullie mails zijn gaaf om te horen, maar hou wel een slag om de arm. Ik heb inmiddels ook gehoord van een paar tussenbureaus die het niet voor elkaar kregen geld bij De Huissleutel terug te krijgen vanwege de financiële constructies die ze gebruiken.

Een ander mogelijk obstakel is de verjaringstermijn. Volgens de ACM mag je bemiddelingskosten tot maximaal 5 jaar na het betalen terugvragen. Je kunt dat wel ‘verbeuren’ door voor die tijd een bericht naar De Huissleutel te sturen met een verzoek. Daarmee reset de verjaringstermijn dan weer. Ik weet niet in welke mate die regel standhoudt bij een rechter, maar als je vóór juni 2017 de bemiddelingskosten hebt betaald en je hebt sinds die tijd geen contact gehad met De Huissleutel doe je er wellicht goed aan een mail of brief te sturen naar ze. Het Juridisch Loket heeft een voorbeeldbrief waar je alleen maar wat kruisjes hoeft in te vullen.

Ik hoop jullie binnenkort meer te kunnen vertellen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *